CloudEx je osnovan 2013. od strane grupe entuzijasta sa velikom poslovnim iskustvom i vizijom regionalnog lidera u tehnološkoj promeni koju donosi cloud računarstvo. Misija CloudEx-a je da olakša prelazak na računarstvo iz oblaka, uz maksimalnu bezbednost i što niže troškove. Prvi cilj projekta je bio razumevanje i prihvatanje nove paradigme računarstva uz usvajanje tehnologija naredne generacije. U našem razvoju smo krenuli od virtualizovanog hardware-a, preko preko virtualizacije mreža, raspodeljenog storage sistema na hiperkonvergentnim mašinama stvorili sistem u kome se može orkestritrati sistem na skali od jedinične virtualne mašine pa do virtualnog data centra sa mnoštvom odvojenih mreža i visokom nivoom redundantnosti.

Uprkos značajnog prisustva i relativno brzog usvajanja novih tehnologija na našim prostorima, ne postoji dovoljno podrške pri teškoćama ulaska korisnika u cloud servise. Naši napori su usmereni u približavanje prednosti i primene cloud-a u poslovanju domaćih organizacija, primarno malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (SME). Posebno smo prepoznali probleme malih preduzeća koji nemaju finansijskih uslova za naprednu IT infrastrukturu, i kao pogodno rešenje za targetirani segment prilagodili primenu OpenStack alata kao vrhunskog fleksibilnog rešenja sa značajno nižim finansijskim zahtevima.

Težimo da ostanemo prilagođeni i lako dostupni realnom okruženju imajući u vidu relativno „visok prvi stepenik“ pri ulasku u sferu naših aktivnosti koje od korisnika traži blagu promenu načina razmišljanja. Održavamo balans između potrebe za pristupačnim i jednostavnim rešenjem i visokim nivoom funkcionalnosti i pouzdanosti.